In Nederland is er meer risico op jodiumtekort. Daarom zijn bakkers sinds 1968 verplicht speciaal bakkerszout te gebruiken met extra jodium. Omdat steeds meer mensen koolhydraatarm of minder brood eten is het belangrijk jodium op een andere manier aan te vullen in je dieet.
Wat doet Jodium eigenlijk in je lichaam?
Jodium is een integraal deel van het schildklierhormoon thyroxine (T4) en is bepalend voor een goede werking van de schildklier. Thyroxine heeft invloed op de omzetting van beta-caroteen in vitamine A, de synthese van eiwitten door de ribosomen en de goede absorptie van koolhydraten uit de dunne darm. De schildklierhormonen zorgen op hun beurt weer voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Het verbrandt bijvoorbeeld een teveel aan vetten, stimuleert de synthese van cholesterol, draagt bij aan een correct verlopende cholesterolstofwisseling, het verbetert het geestelijk welzijn en speelt een rol bij het verkrijgen van gezond haar, nagels, tanden en huid. Een langdurig gebrek aan jodium leidt uiteindelijk tot vergroting van de schildklier (krop).
Van nature komt jodium voor in zeevis, zeewier, kelp en een beetje in eieren. Toegevoegd jodium zit in keukenzout, dieetzout, bakkerszout, sommige ontbijtgranen en vleeswaren. Een goede multi bevat ook jodium en er zijn speciale jodiumsupplementen. Mensen met een schildklieraandoening altijd in overleg met hun arts! Hetzelfde geldt voor het gebruik van kelp bij auto-immuumziekten. En liever niet ‘s avonds, aangezien het ook energie geeft. En overdrijf niet, de schildklier rustig bijvoeren is beter dan een overdosis. Dit geeft nogal eens de symptomen van een te snel werkende schildklier.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 150 microgram.Voor een veilige inneming van jodium zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2006) de volgende bovengrenzen vastgesteld:
200 microgram per dag voor kinderen van 1 – 3 jaar
250 microgram per dag voor kinderen van 4 – 6 jaar
300 microgram per dag voor kinderen van 7-10 jaar
450 microgram per dag voor kinderen van 11-14 jaar
500 microgram per dag voor kinderen van 15-17 jaar
600 microgram per dag voor volwassenen
Tot slot: Voldoende jodium in de voeding beperkt het gevaar, dat radioactief jodium wordt opgeslagen in de schildklier. Door de jodiumopnamecapaciteit van de schildklier te verzadigen zal de radioactieve jodium die in het rampgebied voorkomt minder worden geabsorbeerd.